zaterdag 8 augustus 2015

De camouflage van het Braziliaanse afval probleem

Nog 365 dagen.
8 augustus 2015, binnen één jaar start de zeilcompetitie van 'rio 2016' de Olympische spelen in Rio.

Rio de Janeiro.
Rio de Janeiro is de iconische Braziliaanse stad van Samba en Carnaval, Copacabana en Ipanema, waar ooit een Brazilaanse schone, toen ze voorbij het terras wandelde waar Antonio Carlos Jobim en Vinicius de Moraes zaten, voor een wereldhit zorgde.
'The girl from Ipanema' laat, met een zachte bossa nova, dromen van palmbomen, witte stranden en blauw water.
Rio de Janeiro is nu, één jaar voor de spelen, in allerijl het drijvend afval in het water van zijn iconische postkaart-baai aan het verwijderen, ze voeren het af naar de onderzeese lozing pijpleiding van Ipanema. Geen toerist mag het zien.

Olinda, Noord-Oost Brazilië.
Olinda is een postkaart-stadje naast de grote stad Recife. In Olinda ligt een klein strandje met de mooie naam Praia dos Milagres, Strand van de Mirakels. Het strandje ligt naast een zware favela 'Ilha do Maruim' en de alleen de armen komen er.
Het stadsbestuur heeft onlangs beslist om het personeel dat de straten en stranden opkuist - garis - niet meer naar het volkse strandje sturen.
Van alle afval van Recife dat ongezuiverd via de grote Capibaribe rivier in de zee wordt geloosd belandt een beetje op de stranden waar de garis, straat/strand-vegers, het elke dag op ruimen maar niet meer op de Praia dos Milagres, daar komen geen toeristen. 


O LIMPO rio 2016 is vorige vrijdag, met vrijwilligers, het stand gaan opkuisen, en wil dat nu elke vrijdag doen.
De eerste 250 kilo afval van vorige vrijdag liggen daar nu opgehoopt te wachten tot de stad het afvoert naar, ... naar waar? ... dat moeten we nog uitzoeken.

Wordt vervolgd

Geen opmerkingen: