vrijdag 20 mei 2016

Dag 01 van de zuivering van de Guanabara baai in Rio de Janeiro


Dag 1 van de laatste fase van O LIMPO rio 2016.

Na een dikke twee jaar, dagelijks, ritueel wat zwerfvuil oprapen gaan we nu de laatste fase in, dwz het zuiveren van de sterk vervuilde postkaart-baai van Rio de Janeiro.
Bij de start van de olympische zeilcompetitie in Rio, op 7 augustus 2016, zullen we in de baai ritueel het 'zuiver water' offeren dat we nú gaan halen op de Monte Olimpo in Griekenland, de berg waar alle Griekse goden wonen, ook Neptunus dus, de god van het water.

We vertrokken vanuit Gavere, mijn geboortedorp waar ik als kind in de vrije natuur in de 'oude schelde', een afgesloten bocht van de Schelde, leerde zwemmen.
Er is geen vaste route uitgestippeld, we willen langs Schelde, Maas, Rijn, Donau afzakken en ons via plaatselijke contacten laten leiden.

Dag één wordt Gavere, Gent, Antwerpen. We zien wel waar we blijven plakken, met onze trailer hebben we niet veel nodig om ergens te overnachten.

Gavere is een mooi begin, een klein goed georganiseerd vriendelijk dorp dat het prachtig natuurlandschap langs de schelde heeft bewaard en toegankelijk gemaakt voor niet-vervuilende ontspanning. Een fietstocht over de onverharde paadjes naar Dikkelvenne is zalig, langs het jaagpad van de Schelde ben je na een half uurtje in Oudenaarde, nog zo'n parel van Oost-Vlanderen, België, Europa. Het voedt de hoop, hoop op echte verandering in de barre tijden.

Kurt Vermeulen voedde onze hoop. Hij is garagist, heeft een takeldienst en blijkt - aangename verrassing voor ons -  een groene jongen te zijn. Zonder dat hij de legende kende van de kolibrie die met zijn drupje water de brand ging blussen heeft Kurt 'zijn' deel gedaan. Kurt is een grote Kolibrie, terwijl overal, en vooral in Brazilië, het regenwoud wordt gekapt heeft hij een bos AANGEPLANT, 3.700 bomen,
in samenwerking met Steven Vrooman, the low impact man.
Kurt, Patricia, Annick en Tony werden dus Beija-flor (Kolibrie) van O LIMPO rio 2016.
Dag één was goed begonnen.

Geen opmerkingen: