maandag 27 juni 2016

Dag 40, het ORIHD meer.

Dag 40

Ja het is van dag 24 geleden dat ik hier nog postte. Niet dat er niets te vertellen was over onze gekke actie, integendeel. Voor wie nog niet weet wat O LIMPO rio 2016 doet: we gingen zuiver water halen op de Olympus berg in Griekenland om de vervuilde Guanabara baai in Rio de Janeiro te reinigen. Het water hebben we, en op 8 augustus gieten we het in de postkaartbaai die dan volop in al zijn schijnheilige pracht op miljoenen tv-schermen zal bewonderd worden bij de start van de Olympische zeilcompetitie.

Vandaag zitten we voor de 3e dag in Macedonië aan het Orhid meer, een van de oudste meren ter wereld, google maar, 700m boven de zeespiegel, 300m diep, klaar water, veel vissen ...
en zoals overal, ook hier die onverantwoorde vervuiling, iets dat niet meteen opduikt voor wie googelt.
We zitten aan de Albanese kant, je moet weten dat 90% van de Albanezen in Macedonië (Albanese Macedoniërs?) aan die kant wonen, hier is alles zichtbaarder, goedkoper, verwarrender, moeilijker dan daar waar de (echte?) Macedoniërs wonen.
Wij voelen de spanning,
horen verhalen over hoe de maffia geld eist voor wie iets aan het meer wil beginnen en hoe ze, voor wie weigert te betalen er in slaagt om de inspectie langs te sturen die dan op z'n beurt de zaak sluit op de periode dat er wat geld met het toerisme te verdienen is.

Wij zijn geen journalisten, wij kijken rond en praten met de mensen en nemen foto's van de realiteit die oh zooo ver van die vakantie-folder-postkaartfoto's ligt.
Koop een stukje grond aan het Orhid meer, verhard het met goedkoop bouwafval vol huisvuil en plastic, dek af met wat aarde zonder dat afval en klaar is Kees, je kan hier dan een hotelletje bouwen en je vuil water in dit unieke 2 miljoen jaar oude Unesco-erfgoed-meer lozen. En vergeet niet de maffia te betalen.1 opmerking:

Unknown zei

Een plezier om jullie terug op de blog te vinden! Proficiat, het eerste deel vd 'missie' is volbracht. Het meer van Ohrid: een minder opbeurend verhaal. Maffia, corruptie ... Machteloosheid . Groetjes ROMA