dinsdag 14 juni 2016

Goed idee voor Evy Van Acker

Zeilen in een grote cloaca

Elke maand, al 19 jaar lang, vliegt de Braziliaanse bioloog, Mario Moscatelli, over de metropool Rio de Janeiro en fotografeert de voortschrijdende vervuiling van het hydrografisch bekken van de grote baai, de baia de Guanabara.

In Brazilië is alles tot in de details met reglementen en wetten geregeld, ook over het milieu, “maar dat Brazilië bestaat enkel in de verbeelding”, zegt Moscatelli, “in de realiteit is er nauwelijks iets van terug te vinden.”

De postkaartbaai van de stad, noemt hij “de cloaca van Rio de Janeiro”.
Van de 55 rivieren zijn er maar 5 die een 'werkend' waterzuivering-station hebben en de naam ‘rivier’ verdienen, de andere 50 zijn riolen voor de 12 miljoen mensen van de grote metropool.

Een paar voorbeelden uit de praktijk:
Al werd sinds 1994, 1.800.000 dollar geïnvesteerd, toch bleek het waterzuivering-station van São Gonçalo 20 jaar later nog steeds niet te werken. Alegria, het grootste waterzuivering-station van het Programa de Despoluição da Baía de Guanabara (PDBG), het reinigingsprogramma voor de Guanabara baai, werkt maar op 50% van zijn capaciteit omdat het maar 50% rioolwater aangevoerd krijgt, rioolwater dat dan ergens anders ongezuiverd in de dode rivieren stroomt die in de Olympische Baai uitmonden.
Al 20 jaar ziet de bioloog de vervuiling steeds maar erger worden. 10 jaar geleden kon hij een aantal rivieren nog rivier noemen nu heeft hij het over de grote riolen, zoals de riool/rivier Estrela en de riool/rivier Guaxindiba , die het vuil en afval van de wijken São Gonçalo en Itaboraí naar de baai voeren.

En zo kan Mario Moscatelli nog uren doorgaan met voorbeelden van plannen en budgetten die nooit het beoogde effect haalden.

Het is het resultaat van een gedesorganiseerde stadsplanning. Zowel in de rijke als in de arme wijken werd en wordt nog steeds gebouwd zonder rekening te houden met wetten en reglementen, het zit hem blijkbaar in de Braziliaanse genen, en aangezien, in de praktijk, overtredingen niet bestraft worden doet iedereen gewoon op de foute manier verder.
Je kan een vuile baai ook zien als ‘goed voor de werkgelegenheid’ en als onuitputtelijke bron van overheidsgeld voor de bouwfirmas.

De analyse van de bioloog is een triest verhaal dat 50, 60 jaar geleden en nog vroeger begon. Geen enkele regering of bestuur wou in het verleden de Guanabara baai ‘echt’ zuiveren, ook vandaag niet, omdat ze daarom zowat alle bouwfirmas en lokale besturen op hun fouten zouden moeten wijzen en, na evaluatie van de milieueffecten, hen in gebreke zouden moeten stellen. Aan veroordeeelde, onbetrouwbare firmas kan je verder toch geen overheidsbudgetten meer toe kennen, niet?
Wie de  Guanabara baai ‘echt’ wil zuiveren opent een doos van Pandora.

Er is hier in Brazilië dus een consensus over een ‘theoretisch’ zuiveren van de baai, zeker nu, met de Olympische Spelen ‘Rio 2016’, de ogen van de wereld op Rio de Janeiro gericht worden. Sinds het begin dit jaar officieel werd toegegeven dat de vooropgestelde 80% proper water voor de zwemmers en zeilers absoluut niet haalbaar is wordt nu volop geïnvesteerd in de camouflage van de realiteit.

De camouflage wordt vergemakkelijkt door de technische complexiteit van enerzijds de vervuiling zelf – chemisch, bacteriologisch, zichtbaar, enz. - en de wirwar van stromingen en getijden in de baai. Vorige week kwam een politicus overal in het nieuws toen hij voor het oog van de camera van op een boot in de Guanabarabaai dook en al zwemmend commentaar gaf over het lekkere water.
Voor Mario Moscatelli was het duidelijk dat de georkestreerde zwempartij plaats vond in de zone waar de getijden zeewater in de baai laten stromen, ver verwijderd van de besmette, vervuilde zones Marina da Gloria en … van de Olympische Spelen.


Mario Moscatelli heeft zichzelf en zijn familie alvast laten inenten tegen hepatitis-A, misschien een goed idee voor Evy Van Acker.

Geen opmerkingen: